Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Thom Artway, a 2019-es DEX Nyitott stúdiójának cseh vendége

A második Dalszerző Expo még nemzetközibb lesz, mint a 2018-as volt. A nagy sikerű Nyitott stúdió programban például Iamyank és Jónás Vera a fiatal cseh énekes-dalszerző generáció egyik legsikeresebb, szakmailag elismert képviselőjével, Thom Artwayjel ír közös dalt úgy, hogy végigkövethetjük a folyamatot az első ötletektől a master megszületéséig. Mivel a program látogatói őt ismerhetik meg legközelebbről, részletesebben is bemutatjuk a cseh zenei export reménységét, aki utcazenészként egészen Ausztráliáig jutott.

Thom Artway, vagyis Tomáš Maček brit ihletésű folk-popos dalait először utcazenészként adta elő Prágában, majd megjárta Európa több országát, de Ausztráliát és Új-Zélandot is. „Utazás közben mindig új emberekkel találkozol, és ez a dalszerzésben fontos ihletforrás” – írta a Dal+Szerzőnek arról, hogyan hatott ez a zenéjére. „Ha az utcán játszol, meg kell ragadnod azok figyelmét, akik elsétálnak melletted, vagyis nem lehetsz unalmas. Ez így van mindenhol a világon. De ha választanom kell, hogy hol éreztem magam a legjobban, akkor Ausztráliát mondanám. Az ottani kultúrának része az utcazenélés, és az emberek nagyon nyitottak rá.”

Első EP-jét 2013-ban jelentette meg, majd 2015-ben jött a nagylemezt beharangozó single, az I Have No Inspiration. Ez bekerült előbb egy reklámba, majd a cseh rádiók rotációban játszották. A 2016-os, a Warner által gondozott debütáló nagylemeze, a Hedgehog nyomán elnyerte a rangos Anděl cseh zenei díjat az év énekese és az év felfedezettje kategóriában. (A cím azt fejezi ki, hogy zenéje egyszerre kedves és szúrós, mint a sün.)

2017-ben Thom Artway elnyerte a Czech Fresh exporttámogatást, így számos showcase fesztiválra eljutott, köztük a Budapest Showcase Hubra, jövőre pedig megy a Eurosonicra; valamint a Szigeten is játszott. Ennek a támogatásnak köszönhetően jutott el a nemzetközi hírű prágai stúdióba, a SONO Recordsba, ahol többek között David Bowie, a Gypsy Kings, a Limp Bizkit és Mike Stern is megfordult.

A második nagylemez előfutára az All I Know című single volt, amiről az angolszász sajtó is elismerően írt. „A klasszikus dalszerzés és a modern hangzás tökéletes elegye. Thom Artway elragadó folk-pop dalokat ír, amik különleges hangjára, fülbemászó dallamaira és önelemző szövegeire egyaránt építenek” – írta róla a Music Match. „A nosztalgia érzését álomszerű dallamokkal kelti fel” – fogalmazott a Subba-Cultcha, kiemelve „a párkapcsolatok összetettségét érzékenyen, meghatóan taglaló szövegeket”.

A zenéjét maga írja, de mint a Dal+Szerzőnek kifejtette, az együttese és producere közösen hangszerelik meg; az angol nyelvű szövegeket pedig Prágában élő brit barátja, Alasdair Bouch segítségével írja meg, aki segít a „tipikus cseh hibák” kiküszöbölésében is. Bár az énekes-dalszerzőket gyakran úgy képzeljük el, mint akik elsősorban befelé figyelnek, szerinte „fontos, hogy olyan csapattal legyél körülvéve, akikkel mind a zenét illetően, mind emberileg jól megértitek egymást, mert csak így érheted el, hogy az eredménnyel (a hangszereléssel, hangzással stb.) tényleg elégedett lehessél.”

A Nyitott stúdióra nagy várakozásokkal tekint. „Mind a hárman más-másfajta zenét játszunk, mégis együtt kell dolgoznunk. De Vera és Iamyank zenéjét hallva szerintem ez sikerülni fog. Idén elkezdtem több elektronikus zenét hallgatni, úgyhogy jól jön, hogy Iamyankkel lehetek majd egy stúdióban. Alig várom már, hogy együtt létrehozzunk valamit!” – írta a Dal+Szerzőnek. A DEX egészétől azt várja, hogy „új emberekkel találkozom, és szakmailag is bizonyára segíteni és inspirálni fog, ha látom, mások hogyan dolgoznak.

Thom Artway egyik jövendő alkotótársával kétszer koncertezik Magyarországon még a DEX előtt: december 21-én a debreceni Nagyerdei Víztoronynál, 22-én pedig a budapesti TRIP Hajón; novemberben pedig a Jónás Vera Experiment volt Thom előzenekara Brnóban.

0 Tovább

TAROLNAK AZ EMSZÍK! - ITT AZ ÚJ ANIMAL CANNIBALS DAL! - KERESD NÁLUNK A SZÖVEGET!

Tarolnak az emszík címmel megjelent az Animal Cannibals legújabb dala, melynek szövegét itt találjátok!

További Animal Cannibals dalszövegek ide kattintva!

Arra emlékeztek még, amikor Animal Cannibals-t rappeltek Amerikában? - Kate McKinnon a Jimmy Fallon show-ban adta elő a Yozsefvárost, mi pedig itt írtunk róla.

0 Tovább

Áldott Karácsonyt kíván a Belmondo - Megérkezett az "Amikor igaz volt a tél" című daluk - KERESD NÁLUNK A SZÖVEGET!

Karácsonyi dallal jelentkezett és hangolódik, illetve hangol mindenkit az ünnepekre a Belmondo.

Az "Amikor igaz volt a tél" című dal szövegét megtaláljátok ide kattintva.

Belmondo adatlap és további szövegek itt találhatóak.

Most pedig lássuk, hogy mit gondol a dalról és a Karácsonyról a zenekar frontembere, Czutor Zoli!

"Sokan mondják, hogy a Belmondo zenekarnak van egy egészen erős lírai oldala, kár hogy olyan ritkán mutatnak belőle. A legfrissebb, igazán aktuális Belmondo dalnál erre aztán igazán nem lehet panasz. Régi, gyerekkori karácsonyok hangulatát idézi a zenekartól szokatlan hangvételű finom, bensőséges szám. Az érzelgősséget és az ünneppel kapsolatos frázisokat igyekeztek elkerülni, de szívmelengetésre még így is számíthatunk. Sírni nem ér, együtt örülni viszont annál inkább! Áldott karácsonyt!"

 

0 Tovább

Koncertélmény: Belmondo plays Beatles - Sgt. Pepper’s Cafe&Bar Budapest (2018.12.08.)

John Lennon halálának 38. évfordulóján a Belmondo együttes adott koncertet Beatles -és saját szerzeményekből álló esten, a Sgt. Pepper’s Music Clubban Budapesten. Nem véletlen a helyválasztás, hiszen az Sgt. Pepper’s egy Beatles album címe, jó kis hely, a falon sok-sok kép található a világhírű formációról. Valódi zenész bár, egy kisebb koncertteremmel, ahol a Hard Day’s Night-tal vette kezdetét az időutazás. Liverpoolban vagyunk a hatvanas évek közepén és Beatles szól. 

Czutor Zoliék méltó emléket állítottak és hangulatosan idézték fel produkciójukkal a legendás csapat dalait. Könnyedén és boldogan játszották, nem titkoltan nagy kedvenceik klasszikusait. Az este hamar eltelt, a közönséggel együtt nevetve, végig kontaktban, lazán, de zeneileg teljesen összeszedetten. Szeretem az ilyen és ehhez hasonló esteket: teljesen más, sokkal közvetlenebb, együtt bulizunk, nincs nagy színpad és nem vesznek körül kordonok, minden emberibb, átélhetőbb.

John Lennon a rock and roll, a zene és a világ egyik legemblematikusabb alakja volt. Halála előtt nem sokkal egy interjúban azt mondta, hogy egy őrült fickó fogja lelőni. Harmincnyolc éve december 8-án ötször lőttek rá, ebből egy mellé ment, négy golyó talált. Világbékéért küzdő, misztikus, különc művészként igazán maradandót alkotott, amit azóta generációk visznek tovább. Fényes csillagként ragyog.

B+

0 Tovább

Dalszerző-klub beszámoló / Müller Péter Sziámival + sztárvendég: Szakcsi Lakatos Béla/ 2018-12.06.

Sokszínű emberekkel való verbális egyveleg, minek témája a zene érzelmi hatása. Ránk, akik befogadják vagy éppen próbálják minden végighallgatott alkotásban megtalálni a számukra olyan nagyon fontos egyé válást. Mindenki életében van egy dal, ami érzelmeket váltot ki. Ezen az estén volt egy néző, aki nem egy dalról, nem egy hangról, de még csak nem is egy általa megélt rossz élményről mesélt, hanem egy rajzfilmről..

Igen, tudom, mi köze ennek ahhoz, hogy dalszerző klubban jártam? 

Talán csak annyi, hogy a legjobban ezzel tudom érzékeltetni az este különös hangulatát.

Az egyik néző egy rajzfilmet élt meg életében a legfurcsább módon, ami csupán annyi volt, hogy mindkét oldalról bárányok jöttek, feketék az egyik, fehérek a másik oldalról, középen állt egy fekete-fehér bárány, akit mindenki bántott. A férfinek ez egy életre megmaradt és úgy mesélt a harminc évvel ezelőtti meséről, amit csak egyszer látott és soha többé, amit azóta sem talál, pedig folyamatosan kutatja, hogy láttam magam előtt a rajzfilmet, tényleg elképesztő volt.

Persze volt aki dalszöveggel érkezett, egy hajléktalan fiatalember a „sejj a gyomorvérzés” című saját maga által írt népdalalapokra helyezett költeményét olvasta fel. 

Az este házigazdájától, aki egyébként számos remek szöveget írt, mély mondanivalóval, jellemzően elgondolkodtató szövegkörnyezetben, megtudhattuk, hogy milyen egyszerűen és szimplán született meg egyik-másik remekmű.  

Sziámi dalszövegekhez való vonzódását jól tükrözi, hogy szavakat gyűjtött a közönségtől, akiket végig bevont és közösen, együtt dolgozva, rögtönzötten dalt írt, majd klasszikus magyar nótaként előadta Szakcsi Lakatos Béla zongora zseni, élő legenda, kíséretében. A Kossuth díjas cigánymuzsikus-zongorafenomén egész egyszerűen elkápráztatott engem, minden egyes leütött hang élményszámba ment.  Ezek után az első elhangzott kérdés lesz az utolsó.. Mi is az a dal? 

Feczer Bálint +

0 Tovább

Zeneszöveg-blog

blogavatar

Ez a Zeneszöveg.hu blog aloldala, itt lakik a blogunk, ahol zenei témákat boncolgatunk, vagy éppen leírjuk, ami eszünkbe jut. De lehet, hogy épp egy dalszövegen merengünk majd el, vagy egy koncertélményünket írjuk le, esetleg valamilyen közelgő eseményről számolunk be. Olyan témák kerülnek ide, amelyek nem feltétlenül a Zeneszöveg.hu címlapjára valók, de mégis -szerintünk- érdekesek lehetnek.