Maurice Fleuret francia zenetudós kezdeményezésére a nyár első napját, Június 21-ét a Zene Ünnepének nyilvánították. Ez nem ma volt, hanem még a 20. század végén. Az elsőt 1982-ben rendezték, és azóta már több mint száz országban ünneplik zenével a zenét azon a napon. Mivel az emberiség egyik egyetemes nyelvéről van szó, minden oka és joga megvan, hogy kapjon egy saját nemzetközi ünnepnapot.  Csak legyen, aki megtartja.

Egy ilyen eseményhez országos koncertfolyamot, sokhelyszínes megmozdulást, sajtót, sört, perecet feltételeznénk, de nálunk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja valahogy egyedül maradt az ünnepléssel. Ők voltak az egyetlen szervezet, amely a tavalyi évhez hasonlóan, idén is megülte ezt a napot.

Magidom a Várkert Bazárban

A Várkert Bazárban 5 színpadon, koradélutántól későestig váltották egymást a formációk az alternatívtól a jazz-en át a rock & rollig, a Zeneszöveg.hu stábja pedig egy zöld pokróccal és némi gumicukorral megrakva kitelepült egy fa alá, és a spontán piknik alatt néhány zenekart maga mellé ültetett beszélgetni.

a stáb fele

A 2014-ben a Nemzeti Kulturális Alap által indított Cseh Tamás Program jóvoltából már számtalan fiatal, feltörekvő zenekar kapott pénzt-paripát-fegyvert, amivel okosan gazdálkodva megvetheti a lábát a könnyűzenei színtéren. A Zeneszöveg.hu Beszélgetések augusztusi, exkluzív kiadásaiban közülük fogunk bemutatni 6 előadót, valamint a programiroda vezetőjét, Sápi Zsófiát, aki a kezdetek óta koordinálja a program munkáját.

Kövessetek minket a YouTube-on, és ismerjétek meg a legújabb előadókat és zenéjüket! Iratkozzatok fel a csatornánkra, és azonnal értesültök a legfrissebb részekről!

https://www.youtube.com/user/zeneszoveghu