Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Bornai Tiborral folytatódik a Cseh Tamás Program múltidéző sorozata

Azok a régi csibészek

A negyedik évad soron következő poptörténeti talkshow-jának vendége Bornai Tibor, a legendás KFT zenekar tagja, zenész, énekes, billentyűs, zeneszerző, szövegíró lesz. Az „Azok a régi csibészek” címmel immár negyedik éve futó beszélgetést ezúttal is Lévai Balázs vezeti - a Cseh Tamás Program Könnyűzenei alprogramjának keretében.

BORNAI TIBOR DALSZÖVEGEK A ZENESZÖVEG.HU-N IDE KATTINTVA!

A legendás KFT zenekar tagja, Bornai Tibor minden bizonnyal izgalmas és érdekfeszítő sztorikat oszt meg a közönséggel, legalábbis erre lehet következtetni a polihisztor művész névjegyéből, aki saját megfogalmazása szerint „zeneszerző, dalszövegíró, festő, író, billentyűs, énekes, málnatorta, világítótorony. És egy kicsit szalmakalap is”.

Az 1955-ben született Bornai Tibor 1971-1974 között a Bogyó együttes tagja. 1974-1978 között a Küllőrojt együttesben, majd azt átkeresztelve, az Almáriumban zenélt. Ezután a rövid életű Kentaur együttesben játszott. 1981-től napjainkig a KFT szerzője, valamint billentyűs-énekese. 1984-től Koncz Zsuzsa, Somló Tamás, Mácsai Pál, Sivók Irén, Nagy Natália, Ács Enikő, Görbe Nóra, Eszményi Viktória dalainak zeneszerzője, szövegírója. A Baba Yaga együttes alapító tagja, zeneszerző-billentyűse. 2001-ben Ultramarin néven zenekart alapított. 2002-ben életre hívta a Komoly Férfiak produkciót, amelynek albuma (Tesztoszteron) abban az évben jelent meg.

Bornai Tibor 2002-ben „Az év dalszövegírója”, valamint 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

Ismeretek első kézből

Az Azok a régi csibészek címmel elindított programsorozat, két évvel ezelőtt, 2015-ben, a Cseh Tamás Program Könnyűzenei örökség alprogramjának keretében indult útjára, hogy aztán rövid idő alatt meghódítsa a rocktörténeti visszaemlékezésekre fogékony közönség szívét.

A sorozat eddigi beszélgetésein többek között olyan legendás zenészek kapcsolódtak be a pályafutásuk mellett a rocktörténeti folyamatok okait, miértjeit is taglaló beszélgetésekbe, mint Balázs Fecó, Benkő László, Frenreisz Károly, Kóbor János, Pataky Attila, Szikora Róbert, Török Ádám, Szörényi Levente, Szűcs Judith, vagy Zalatnay Cini.

A sorozat célja, hogy első kézből közvetítsen ismereteket a hazai pop-rock legendáriumáról, a zeneiparról és az ifjúsági kultúráról. A közönség előtt zajló mélyinterjúk nyomán tavaly egy kiadvány is készült, amely Azok a régi csibészek – párbeszéd a rock and rollról címmel jelent meg.

A 2017. október 3-án esedékes, soron következő beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni az rsvp@csehtamasprogram.hu címen lehet. A nosztalgikus hangulatú múltidézés helyszíne ezúttal is a Magyar Rockhírességek Csarnoka lesz (XIII., Kárpát utca 23., a RAM Colosseum épülete). Érdemes időben regisztrálni, mert hamar elfogynak a helyek!

AZ ESEMÉNY FACEBOOK OLDALA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

 

0 Tovább

Folytatódik a Hangszert a kézbe    A Cseh Tamás Program friss híreiből válogattunk

Az év első felében hét vidéki nagyvárosban és Budapesten mutatkozott be a Hangszert a kézbe, utazó hangszerkiállítás, amit közel 24 ezren kerestek fel. Nem véletlen, hogy idén újabb öt városba jut el a program.

Öt hangszercsoportban, közel négyszáz négyzetméteren, összesen száznegyven különböző hangszert próbálhattak ki azok, akik február vége és június közepe között ellátogattak a Hangszert a kézbe valamelyik állomására. Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Pécs, Szombathely és Kecskemét agoráiban, illetve a fővárosi Várkert Bazárban közel 24 ezren voltak kíváncsiak a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által szervezett és az NKA Cseh Tamás Program által 60 millió forinttal támogatott programra. Az egész napos kiállításokat minden vidéki városban tizenhatféle rendhagyó énekóra, továbbá szakmai előadások és koncertek is kiegészítették.

„Hiszünk abban, hogy Magyarországon zenei tehetségek születnek, szeretnénk, ha álmaik valóra válnának, és el tudnának indulni a pályán. Ezt segíti a Cseh Tamás Program és a Hangszert a kézbe rendezvénysorozat is” – mondta Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere a fővárosi megnyitón.

A Hangszert a kézbe nyolc várost érintő tavaszi turnéjának végére egyértelművé vált, hogy a hangszeres országjárást folytatni kell. Miután kiderült, hogy az NKA Cseh Tamás Program a negyedik évadban 625 millió forintból gazdálkodhat, az is eldőlt, hogy ebben az évben újabb 30 millió forintot biztosítanak a Hangszert a kézbe sorozatra. Az ehhez kapcsolódó meghívásos pályázat megjelent, így biztosra vehető, hogy 2017-ben még 5 megyeszékhelyen lesz interaktív hangszerkiállítás. Miként arra is komoly esély van, hogy januártól további 8 megyébe is eljutnak a kipróbálható hangszerek.

0 Tovább

Gorillaz az Arénában november 13-án!

Valószínűleg nem túlzás azt állítani, hogy a Gorillaz visszatérését már nagyon sokan várták. 7 év szünet után idén megjelent, Humanz című új stúdióalbumuk, amely rögtön széleskörű elismerést aratott. Ráadásul nem csupán a lemez, de az amerikai turnéra a belépőjegyek is egy szempillantás alatt elfogytak, akárcsak a nyitó Demon Dayz fesztiválos fellépésükre, amely kevesebb mint 10 perc alatt lett teltházas.

Gorillaz dalszövegek a Zeneszöveg.hu-n ide kattintva!

Most, a márciusi titkos londoni koncertet folytatva - amelyet az angol Time Out az egyik legnagyobb bulinak nevezett, amit az elmúlt években láthattunk, a világ legsikeresebb virtuális művészei ősszel útra kelnek Európán keresztül, hogy végül decemberre hazatérjenek Angliába. És ha a közelmúlt eseményeiből indulunk ki, akkor biztosra vehetjük, hogy ezekre a koncertekre is gyorsan fogynak majd a jegyek. 

A Humanz Tour bulijain láthatjuk majd a Murdoc Niccals (basszusgitár), Noodle (gitár), Russel Hobbs (dob) és 2D (ének) felállású csapatot a Gorillaz élő bandával kiegészítve – azaz Damon Albarn, Gabriel Wallace, Mike Smith, Jesse Hackett, Jeff Wootton, Karl Vanden Bossche és Seye Adelekan is közreműködnek, mint a Gorillaz család kiemelkedő művészei.

A Humanz, a Gorillaz régóta várt új albuma április 28-án jelent meg a Warner gondozásában. A banda lélegzetelállító mennyiségű aktivitás végzett az utolsó hónapban is: megjelentettek 5 új dalt; a legsikeresebb debütálást tudhatják magukénak a YouTube VR történetében a Jamie Hewlett rendezte 360° hat perces animációs anyagukkal, a Saturnz Barz (Spirit House) filmmel; indítottak egy valósággal kevert app-ot; és pályafutásuk során először 2D és Murdoc MistaJam-mel kiegészítve élőben adtak interjút Londonból, amelyet az egész világon online, valós időben láthattak a rajongók. 

A Telekom Electronic Beat által júniusra szervezett rövid, lemezbemutató promo fellépés után a Gorillaz november 13-án visszatér Budapestre, hogy pályafutásuk során először a magyar rajongók előtt is élő koncertet adjanak a Papp László Budapest Sportarénában! A budapesti koncertre jegyek május 5-én 10 órától kaphatók a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül.

Emellett a zenekar május 3-án 10 órától 48 órás elővásárlási lehetőséget is biztosít a rajongóknak. Annak érdekében, hogy minél több jegy valóban a rajongókhoz kerüljön, a banda a Songkick-kel együttműködve a cég technológiáját használja a jegyüzérek kiszűrését célzó előzetes jegyértékesítéshez. Ma 10 órától este 6-ig tudnak a rajongók regisztrálni a https://live.gorillaz.com oldalon, hogy megkapják az elővásárláshoz szükséges részleteket. 

További részletek:

www.gorillaz.com

www.livenation.hu

www.ticketpro.hu

A Gorillaz az énekes 2D-ből, a basszusgitáros Murdoc Niccals-ból, a gitáros Noodle-ból és a dobos Russel Hobbs-ból áll. A produkciót Damon Albarn és Jamie Hewlett hozta létre, a nagy sikerű névadó debütáló albumuk pedig 2001-ben jelent meg. A BRIT- és Grammy-díj nyertes banda  további lemezei a Demon Days (2005), a Plastic Beach (2010) és a The Fall (2011). Valódi globális jelenségként a Gorillaz az egész világon vezette a slágerlistákat, és körbeturnézta a bolygót San Diego-tól Szíriáig, százmilliós letöltéseket és lemezeladásokat begyűjtve az úton.

Humanz

A 14 dalt tartalmazó új album, a Humanz kapható CD-n, vinyl lemez formájában és digitális letöltés, valamint egy 19 számos 2 CD-s Deluxe verzióban is. A limitált számú Super Deluxe Vinyl Box Set pedig a 14 dal további alternatív verzióit is tartalmazza. 

Az anyag produceri munkálatait a csapat mellett The Twilite Tone of D /\ P és Remi Kabaka végezte, a felvételek Londonban, Párizsban, New Yorkban, Chicagoban és Jamaikán készültek. A Humanz hét év után követi az előző album, a The Fall megjelenését. Murdoc Niccals (basszusgitár), Noodle (gitár), Russel Hobbs (dob) és 2D (ének) mint mindig, most is közreműködő zenészek garmadájával készítette el a lemezt, többek között Jehnny Beth (Savages), Danny Brown, Benjamin Clementine, De La Soul, D.R.A.M., Peven Everett, Anthony Hamilton, Grace Jones, Zebra Katz, Kelela, Mavis Staples, Vince Staples, Popcaan, Pusha T, Jamie Principle és Kali Uchis is szerepel az albumon.

0 Tovább

DALLAMOS VILLAMOS 2017

IDÉN ISMÉT A 4-ES VILLAMOS VONALÁN LESZ ZENÉTŐL HANGOS A KÖRÚT!

Idén ismét a Zeneszöveg.hu szervezésében kerül megrendezésre a korábban a Magyar Dal Napja előfutáraként indult Dallamos Villamos, amely immár önmagában is nagyszabású és magyar zenét támogató rendezvénnyé nőtte ki magát, s az elmúlt évekhez hasonlóan a 4-es villamos vonalán fut, UV szerelvényének mindkét kocsijában más-más, összesen tizenhat előadóval, a legkülönbözőbb zenei stílusokban. 

A szerelvény október 7-én, szombaton, kora délutántól késő estig folyamatosan jár majd, s érvényes jeggyel vagy bérlettel bárki felszállhat rá. Múltidéző utazás a régi kocsikban és változatos, egyedi zenei élmény a fellépők által minden korosztály számára. „Legyen minden évben!” kérte az utazóközönség és hát a Zeneszöveg.hu csapatán nem múlik: idén is hallhatunk a rendezvényen fiatal, tehetséges csapatokat és már ismert és elismert előadókat is. 

Elkészült a Dallamos Villamos dal és annak klipje is. A Kiss Barna (Nem adom fel, Villion Trió, Pataky Művek) ötletéből született mű hamarosan elérhető lesz a Zeneszöveg.hu Youtube csatornáján. A videóban a Quimby trombitása, „Dódi”, azaz Kárpáti József, valamint Torres Dani és zenél. Hamarosan mutatjuk.

Addig is a menetrend:

A korábbi években többször felmerült már Varga Viktor neve, idén valóban fel is lép a villamoson! A dalaival népszerűvé, tévészerepléseivel még ismertebbé váló énekes különleges zenei egyveleggel és produkcióval készül az utazóközönségnek.

A korábban az Anti Fitness Club frontembereként, jelenleg pedig a Jetlag tagjaként, valamint termékeny dalszerző-szövegíróként is ismert Molnár Tomi teljes életművéből válogat az utazáshoz illő dalokat. 

Kardos-Horváth János, akit a Kaukázus frontembereként ismert meg az ország, s aki jelenleg a Kafkazzal és gyerekeknek szóló zenekarával, a Hahó Együttessel dolgozik, törzsutasnak számít a Dallamos Villamoson, időben kell érkezni, hogy fel tudjunk szállni a kocsira, amelyben ő fog zenélni.

A kisebb előadók és csapatok közül idén debütál a rendezvényen Kölyök, aki idén megnyerte a Fülesbagoly Tehetségkutatót, itt mutatkozik be először a korábban zenekari, most duó felállásban is fellépő Wakachuka, de ismét játszik a Nem adom fel és Dóka Attila is. 

További fellépők és részletes információk az eventnél, ide kattintva!

0 Tovább

Idén lesz a legnagyobb a Budapest Music Expo

Koncertdömping a Budapest Music Expón

Bár eddig is gigarendezvénynek számított, az idei lesz az eddigi legnagyobb Budapest Music Expo. A zenei kiállítás immáron 18.000 négyzetméteren várja az érdeklődőket október 6-tól 8-ig a Hungexpo területén. Külön öröm lehet a klasszikus zene kedvelőinek, hogy a billentyűs, ütős, pengetős hangszerek mellett a fúvós és vonós hangszerek is kipróbálhatók a három nap alatt. Az expo ezúttal is ingyenesen látogatható.

Minden eddiginél erősebb koncertfelhozatallal készülnek a szervezők a Budapest Music Expóra. A rendezvény 3 napja alatt lényegében egy fesztiválnyi zenekar fellép, ráadásul a nyári nagy bulik húzónevei. Színpadon láthatjuk többek közt a Brains-t, a Hiperkarmát, az Anna and the Barbies-t, a Magashegyi Undergroundot és a Leander Kills-t. Az expo minden programja ingyenesen látogatható.

A kiállítás az ’F’ és a ’G’ csarnokban, illetve az épületek melletti területeken és a passzázson kap helyet. A több tízezer kipróbálható hangszer mellett azt is megtapasztalhatják a látogatók, hogy hol tart manapság a hang- és látványtechnika. Nem beszélve a rengeteg dj-eszközről, lemezjátszókról, fülesekről, pultokról.

A kiállításnak a kezdetek óta szerves része a rengeteg hangszerbemutató és koncert. Idén hat színpadon váltják egymást a zenekarok, így elmondható, hogy koncertfelhozatalban a mostani expo nagyon erős lesz. Fellép többek közt az Anna & the Barbies, a Cloud9+, a San Francisco Beat, a Hiperkarma, a Brains, a Roy és Ádám Trio és a Half Note City. Itt rendezik az Öröm a Zene országos tehetségkutató döntőjét is, illetve idén is átadják az Öröm a Zene-díjat a szakma legjobbjainak.

Mint mindig, most is ingyenesen lesz látogatható minden program. Érdemes már most beírni a naptárba: október 6-7-8. Budapest Music Expo, Hungexpo.

A Budapest Music Expo 12. alkalommal várja a zene szerelmeseit, idén is a Hungexpo F és G csarnokába, ahol október 6-tól 3 napon át szól a zene. Ahogy korábban, most is több tízezer hangszert lehet majd kipróbálni. 

A kiállításnak a kezdetek óta szerves része a rengeteg hangszerbemutató és koncert. Idén hat színpadon váltják egymást a zenekarok, így elmondható, hogy koncertfelhozatalban a mostani expo lesz a legerősebb. Fellép többek közt a Brains, a Hiperkarma, az Anna and the Barbies, a Magashegyi Underground, a Leander Kills, a Group«n«Swing, a Kállay Sauders Band és a Maxisun. Idén először lesz külön közös folk és jazz színpad, ahol a két stílus feltörekvőben lévő tehetségei muzsikálnak.

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek az elektronikus zenére is. A kiállításon nemcsak rengeteg dj-eszközt lehet tesztelni, de 3 napon át egy dj-találkozónak is otthont ad a rendezvény.

Mint mindig, most is ingyenesen lesz látogatható minden program. Érdemes már most beírni a naptárba: október 6-7-8. Budapest Music Expo, Hungexpo.

AZ ESEMÉNY TOVÁBBI RÉSZLETEI:

FACEBOOK

WEB

 

0 Tovább

Zeneszöveg-blog

blogavatar

Ez a Zeneszöveg.hu blog aloldala, itt lakik a blogunk, ahol zenei témákat boncolgatunk, vagy éppen leírjuk, ami eszünkbe jut. De lehet, hogy épp egy dalszövegen merengünk majd el, vagy egy koncertélményünket írjuk le, esetleg valamilyen közelgő eseményről számolunk be. Olyan témák kerülnek ide, amelyek nem feltétlenül a Zeneszöveg.hu címlapjára valók, de mégis -szerintünk- érdekesek lehetnek.