Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Zeneszöveg.hu beszélgetések: Sápi Zsófia, a Cseh Tamás Programiroda vezetője

Zeneszöveg beszélgetések címmel egy olyan sorozaton dolgozunk, melyben dalszerzők, szövegírók és olykor a hazai zenei élet kiemelkedő szereplői kerülnek bemutatásra, sajátos beállításból.

Ebben a részben a Cseh Tamás Programiroda vezetőjével, Sápi Zsófiával beszélgetünk.

Érdekes volt hallani, hogy milyen működési rend szerint telnek / teltek a Cseh Tamás Programiroda napjai, hogy milyen szempontok szerint döntöttek a támogatott előadókról, hogyan dőlt el, hogy melyik mentor melyik előadót segíti és azt is, hogy Sápi Zsófia milyen pozitívan látja az elmúlt időszakot és hogy mennyi lehetőséget lát még mindig ebben a programban. Tanácsok, tapasztalatok is elhangoznak, fogalmak tisztázódnak, melyek a Cseh Tamás Programhoz kötődnek.

Milyen lehetőségek vannak az előadók külföldi megmozdulásainak megvalósítására és hogyan érdemes ezt felépíteni és működtetni?

Mennyi tapasztalata van mindebben a hazai zeneipar szereplőinek?

Hogyan látja Zsófi a Budapest és a vidék közötti különbségeket a zenei élet terén?

A programiroda munkatársai végeztek egy felmérést a hangosítók, a világosítók, a roadok, klubtulajdonosok, azaz a zeneipar hátterében szereplők között is, amely meglepő eredményeket hozott azzal kapcsolatban, hogy hogyan látják Ők a magyar piacot vagy hogy mennyire látja át a piac egyik szereplője a másik helyzetét és munkáját, lehetőségeit. Például azt, hogy egy budapesti hangmérnök egy esti gázsijából egy vidéki klubban sokszor akár egy egész estés programot összeraknak a szervezők, s ezek óriási különbségek a vidék és a főváros között.

Egy, eddig mellőzött téma is előtérbe kerül: miért ne kaphatnának támogatást a menedzserek, a hangmérnökök vagy épp a sajtókommunikációért felelős szakemberek? Elgondolkodtató, még a zeneiparon kívül dolgozó emberek szemszögéből is, hogy mennyire fontos lenne figyelembe venni a "háttéremberek" munkáját, akik nélkül nem működne az előadó sem. Zsófi emellett az Irie Maffia koncertszervezője - erről is kérdeztük. 

Irie Maffia dalszövegek a Zeneszöveg.hu oldalán IDE KATTINTVA.

Szakmai beszélgetés, nem csak a szakmának, hanem minden, a hazai és nemzetközi zenei piac iránt nyitott zenekedvelő számára izgalmas interjú született.

Hamarosan érkezik a beszélgetés folytatása is, a videók gyorsabb eléréséhez  ITT tudtok feliratkozni a csatornánkra.

Zeneszöveg.hu oldal több, mint 10 évvel ezelőtt indult, azzal a szándékkal, hogy azt a hatalmas kincsestárat, amelyet az anyanyelvünkön született dalok jelentenek - legkedvesebb népdalainktól az 1930-as évek kupléin át a napjainkra aranykorát élő alternatív zenei költészetéig - összegyűjtve megőrizzék és mindenki számára hozzáférhetővé tegyék. Úgy tűnik, a misszió tömegeket talál meg, hiszen a zenehallgatók és előadók közös együttműködésével mára hatalmas adatbázis őrzi zenével írt anyanyelvünket.

Zeneszöveg.hu beszélgetések sorozatban a legkülönfélébb stílusokból érkező szerzőket szólaltatnak meg. Lesznek dalszövegírók, akik a háttérben írják a nap, mint nap dúdolt sorokat és lesznek előadók, akik saját szavaikat éneklik. Bár a beszélgetések elsősorban a dalszerzésről és a dalszerző pályájáról szólnak, a különböző személyiségek végül kibújnak a kérdések sora mögül és abban a formában mutatkoznak meg, ahogy talán ritkán látni őket. 

0 Tovább

Budapest Ritmo október 13-16. @MÜPA - 25 ország fellépőivel!

A Hangvető és a CAFe Budapest szervezésében október 13 és 16 között egy új, nagyszabású világzenei fesztivál debütál a fővárosban. A Budapest Ritmo az egyik főszervező, Weyer Balázs (WOMEX) szerint egyedülálló bemutató -és fesztiválsorozat indul ezzel útjára: olyan, kezdeményezés, amely a WOMEX-hez hasonló szellemiséggel, ugyanakkor Közpé-Európában egyedüli módon széles keretek között biztosít teret a világzenének.

A CAFe Budapest - Kortárs Művészeti Fesztivál szellemisége a Budapest Ritmo-n is megmutatkozik majd: a 20. százasi Budapest kultúráját próbálja fesztivál formájában továbbvinni, s nem csak színpadi produkciók formájában. A szervezők célja, hogy olyan rendezvény honosodjon meg a régióban, amely visszaidézi a 20. század klasszikus, nagy kávéházi beszélgetéseit, melyek a világra nyitott szellemiségben zajlottak a fővárosban.

Figyelmet fordítanak majd a környezetünkben felfeedezhető értékekre, azok felfedezésére és megismertetésére a az emberekkel, így a rendezvény erős értékteremtő- és őrző funckiót is betölt majd. Kultúrák, nemzetiségek és kisebb-nagyobb népcsoportok találkozása is lesz tehát a rendezvény.

Az egyik hazai fellépő, Szalóki Ági szerint napjainkban a csendesebb, tradicionlisabb világzene kevesebb teret kap. Ez a muzsika józanságot és puritánságot képvisel, hiszen a szegényebb rétegek zenéje, amely rendkívül értékes kell, hogy legyen mindannyiunk számára - s a Budapest Ritmo ennek a világnak nemcsak a zenéje mellett áll ki, hanem annak alapértékeivel is egyetért.

Saját fellépéséről - melyet Padzarisz Dinával és Lakatos Mónikával közösen prezentálnak majd - elmondta, hogy komolyan hisz abban, hogy amikor csak nők énekelnek együtt, akkor hatalmas energiák szabadulnak fel és olyan erők mutatkoznak meg, amelyeknek hatása a közönségre is átterjed és pozitív hatással van. Amikor erre a férfi zenésztársak isrácsatlakoznak hangszeres játékkukkal, az pedig egy újabb, plusz töltettel látja el a produkciót.

Rajtuk kívül még két ősbemutató is helyet kap a rendezvényen: az egyik Both Miklós, a másik pedig egy örmény és egy török muzsikus produkciója lesz. A rendezvényen kiemelt fontosságú lesz a természethitre alapuló számi zene bemutatása, de a fentiekkel együtt összesen 25 országból érkeznek zenészek, s összesen 28 koncert keretében mutatják majd be zenéjüket a közönségnek.

A helyszín a Művészetek Palotája, amelyben és amely körül 4 ponton élvezheti majd a közönség a fellépéseket és a szakmai, valamint baráti beszélgetéseket arról az eklektikus, ugyanakkor rendkívól gazdag közegről, amely a színpadokon megmutatkozik majd: a sátorban a táncolósabb, internzívebb koncertek kapnak helyet, a fesztiválszínházban a mélység, a csned és az elmélyülés lesz a főszereplő, az átrium showcase színpaddá alakul, ahol feltörekvő előadók kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben pedig a nyitóelőadás mellett a nagyobb volumentű koncertek kapnak helyet. Itt tartják a megnyitóünnepséget / nyitókoncertet is, amely Bartók Béla öröksége köré épül majd.

További információk

Részletes program

Jegyvásárlás

Playlist

0 Tovább

A Zene Ünnepe – Zeneszöveg-pokróc a Várkert Bazárban

Maurice Fleuret francia zenetudós kezdeményezésére a nyár első napját, Június 21-ét a Zene Ünnepének nyilvánították. Ez nem ma volt, hanem még a 20. század végén. Az elsőt 1982-ben rendezték, és azóta már több mint száz országban ünneplik zenével a zenét azon a napon. Mivel az emberiség egyik egyetemes nyelvéről van szó, minden oka és joga megvan, hogy kapjon egy saját nemzetközi ünnepnapot.  Csak legyen, aki megtartja.

Egy ilyen eseményhez országos koncertfolyamot, sokhelyszínes megmozdulást, sajtót, sört, perecet feltételeznénk, de nálunk a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programja valahogy egyedül maradt az ünnepléssel. Ők voltak az egyetlen szervezet, amely a tavalyi évhez hasonlóan, idén is megülte ezt a napot.

Magidom a Várkert Bazárban

A Várkert Bazárban 5 színpadon, koradélutántól későestig váltották egymást a formációk az alternatívtól a jazz-en át a rock & rollig, a Zeneszöveg.hu stábja pedig egy zöld pokróccal és némi gumicukorral megrakva kitelepült egy fa alá, és a spontán piknik alatt néhány zenekart maga mellé ültetett beszélgetni.

a stáb fele

A 2014-ben a Nemzeti Kulturális Alap által indított Cseh Tamás Program jóvoltából már számtalan fiatal, feltörekvő zenekar kapott pénzt-paripát-fegyvert, amivel okosan gazdálkodva megvetheti a lábát a könnyűzenei színtéren. A Zeneszöveg.hu Beszélgetések augusztusi, exkluzív kiadásaiban közülük fogunk bemutatni 6 előadót, valamint a programiroda vezetőjét, Sápi Zsófiát, aki a kezdetek óta koordinálja a program munkáját.

Kövessetek minket a YouTube-on, és ismerjétek meg a legújabb előadókat és zenéjüket! Iratkozzatok fel a csatornánkra, és azonnal értesültök a legfrissebb részekről!

https://www.youtube.com/user/zeneszoveghu

0 Tovább

A Zeneszöveg Beszélgetések következő vendége: Geszti Péter

Szóvicc-király. Ő az, akinek minden sikerül. Az elmúlt 20 évben ilyen és ehhez hasonló kifejezéseket társít a nevéhez a sajtó. Ő pedig mosolyogva mesél nekünk arról, amit a sajtó sosem akart meglátni, hogy

ki valójában Geszti Péter?

A 3 részes interjúban átfogó, örökérvényű - elnézést - Geszti-körképet szeretnénk adni, ezért megkérdeztünk mindent, ami róla szól, és mindent, ami felmerül vele kapcsolatban.

Ismertsége sokrétű. Nevéhez nemcsak zenei produkciók kötődnek, de társadalmi-művészeti kezdeményezés, különböző reklámkommunikációs tevékenységek és nagyszabású, szórakoztató megmozdulások is. 

ARC óriásplakát kiállítás, Médiaunió, Nemzeti Vágta, A dzsungel könyve. Ezek már önmagukban jelentős projektek, de ha ez mind egy emberhez köthető, nem lehet azon csodálkozni, ha a média és a közvélemény az "akinek minden sikerül" cégért akasztja a neve fölé. Az interjúban Geszti Péter feltárja, mi van a látszatra minden sikerül mögött valójában.

Beszélgettünk arról a fajta luxus létről, ami a pénztől független. Arról a magas szintű életről, amikor az ember nem fél egy látszólag jól működő, sikeres zenekart befejezni, mint amilyen a Jazz+Az volt, és nem fél elképzelni, hogy mást is tehet, mint az előző 3 évben. 1 évben. 1 hónapban.

Ez a benne lévő folyton alkotó, folyton újító, bátor szellemiség a beszélgetés egésze alatt megmutatkozott. Így közelít a dalszövegíráshoz, ezzel a hittel volt zsűri az egyik legnézettebb tehetségkutató műsorban, az X-Faktorban, és ezzel írja újabb és újabb dalait. 

Az interjúban sokakat megosztó témákra is rákérdeztünk, és ő nem zárkózott el, hogy elmondja őszinte véleményét a tehetségkutatókról és az azon kívüli könnyűzenei életről, vagy éppen arról, miért külföldi zenére írta meg a Magyarország c. dalt.

A Zeneszöveg Beszélgetések sorozatban mindig arra törekszünk, hogy olyan dalszerző-előadókkal beszélgessünk, akik

saját személyiségükön keresztül olyan egyedi dolgokat hoznak létre, amelyek emblémaként viselik alkotójuk nevét. 

Nem kérdés, hogy Geszti Péter is ezen személyiségek sorába tartozik. Rendkívül érdekes és izgalmas volt a forgatás, ne hagyjátok ki a vele készült részt!

Az interjú előzetese itt látható:

A teljes interjú hamarosan elérhető a Zeneszöveg.hu YouTube csatornáján: https://www.youtube.com/user/zeneszoveghu

Iratkozzatok fel, és azonnal értesültök a legfrissebb videókról!

0 Tovább

"Tudtuk, hogy nagyon nagyot fog durranni..."- a Zeneszöveg.hu beszélgetések júniusi részében Szekeres András -

A Zeneszöveg.hu beszélgetések júniusi részében visszakanyarodunk a keményebb zene felé. 1994 óta a punk-rock színtér emblematikus zenekara a Junkies. A nyarat az együttes dalszerző-frontemberével, Szekeres Andrással nyitjuk.

Szekeres András

A beszélgetésben sok területet érintünk, a zene mellett a magánélet is előkerül itt-ott. Sok olyan dolgot tudunk meg róla és tőle, amit eddig talán csak a szűkebb rajongói kör ismert. 

Például azt, hogy melyik az a dal, amit társszerzőként jegyez, és ami 2003-ban nemcsak az egyik legtöbbször játszott dal lett, de általa egy egész együttes egy csapásra országosan népszerű rockzenekar lett. Sőt! Az interjúban azt is elárulja, hogyan született ez a dal, és valójában kiről szól!

A képen jobbról: Jung Norbert (gitáros, dalszerző, hangmérnök), 
a kanapén: Szekeres András (énekes, dalszerző),
jobb kézfej, bal váll: a stáb :)

Nézzétek meg a beszélgetés előzetesét, jövő héten jövünk az 1. résszel!

0 Tovább

Zeneszöveg-blog

blogavatar

Ez a Zeneszöveg.hu blog aloldala, itt lakik a blogunk, ahol zenei témákat boncolgatunk, vagy éppen leírjuk, ami eszünkbe jut. De lehet, hogy épp egy dalszövegen merengünk majd el, vagy egy koncertélményünket írjuk le, esetleg valamilyen közelgő eseményről számolunk be. Olyan témák kerülnek ide, amelyek nem feltétlenül a Zeneszöveg.hu címlapjára valók, de mégis -szerintünk- érdekesek lehetnek.